I går lagade jag paj. Efter ett tag började det lukta konstigt och jag undrade om jag blandat i något konstigt i degen. Försökte dra upp spisfläkten, men reglaget funkade inte. Gick tillbaka till dottern och sade något uppmuntrande i stil med ”snart är pajen klar”, men det var något som inte stämde, för det var inte en angenäm doft som spred sig i lägenheten.
Jag tyckte att jag hörde något knäppa och ha sig i köket, så jag gick och kollade ännu en gång. Då märkte jag att det gnistrade, glödde och flammade vid spisfläkten, ungefär som när man i filmer vill illustrera att någon elektrisk mackapär gör sönder, vilket kommer att försvåra uppdraget för hjälten. Jag såg till och med ett par öppna lågor och försökte lugnt men bestämt säga åt dottern att hon skulle gå till ett annat rum. Sedan ringde jag 112.
Medan jag talade med operatören kunde jag se att branden inte utvecklade sig, och jag drog en lättnadens suck. Operatören tvekade dock inte om att skicka räddningstjänsten, så efter ett tag kom två brandmän upp. Dottern var inte rädd, men ville inte hälsa på dem utan tyckte att jag kunde sköta ärendet själv.
Brandmännen konstaterade elfel i fläkten, kopplade ur alltihop och deklarerade att den hade gjort sitt. Jag försökte, som vanligt i kontakt med myndighetspersoner, verka lugn och intresserad. ”Hur ska man agera i dylika fall?” kan ha varit en fråga jag ställde.
Nå, det slutade lyckligt. Fläkten var tydligen från IKEA, bara så ni vet.