I Åbo finns en gammal saluhall med bröd, fisk, kött och diverse smårestauranger. Under en period gick jag ofta till en italienare som hade en pizzeria där. Han ville ofta prata lite och med tiden fick jag en inblick i hans situation. Han hade flyttat hit till mörka, kalla Åbo av någon orsak jag inte minns, men han hade jobbat på restaurang i Italien, så han hade bestämt sig för att försöka göra samma sak här i Åbo.
Och nu när han hade försökt ett par år kunde han konstatera att det inte var lätt. Det fanns många svårigheter. En av dem var att Åboborna inte ville betala för sig. Åbo är ingen stad där man slänger upp 13 euro för en lunch. Pizza är väl inte den dyraste maten att tillverka, men Angelo ville inte knussla med råvarorna. Tomatsåsen och mjölet var specialimporterade, parmesanen äkta osv. Det gjorde att han hade väldigt små marginaler, och det gjorde dessutom att han inte kunde få alla råvaror från ett och samma ställe, utan blev tvungen att kuska runt till flera olika ställen när han behövde påfyllning.
Det verkade inte heller som att Åboborna uppskattade hans välbalanserade pizzor tillräckligt mycket, utan att de mycket väl kunde tänka sig sex euros-pizzor med burkananas som huvudingrediens i stället. Just ananas på pizza ondgjorde han sig över. Jag anar att han successivt försökte sänka priset per pizza genom att trappa ner på mängden dyr råvara, för där mot slutet så fick man bara några enstaka strimlor parmesan när man beställde pizzan som han kallade Primavera.
Ett annat problem han hade var att han var motarbetad av saluhallsorganisationen. Det pågick ett fulspel som gjorde att han inte fick tillgång till frysar och sådant i källaren. Bakom rättvisa kulisser gjorde andra handlare upp i smyg så att han stod kvar där ensam i sitt trånga bås.
Det tredje och kanske största problemet han hade var att han numera var så trött på morgnarna. I Italien, där det var ljust och varmt, kunde man vara ute och festa hela natten och ändå orka stiga upp i gryningen för att gå till jobbet. Här uppe i Norden behövde man mycket mer sömn för att över huvud taget överleva. Det var som om hans ungdom hade övergett honom precis i det skedet han flyttade hit, vilket kanske hade gjort att han i alltför hög grad tillskrev de inre, rätt naturliga förändringarna till flytten till ett nordligare klimat.
Där Angelo stod finns det något annat nu, kommer inte ihåg vad det var. Vet inte vart han tog vägen.